Feest van de Geest – van Hemelvaart t/m Pinksteren

In 2020 zou het tweejaarlijkse Feest van de Geest weer georganiseerd worden, maar Corona maakte dat onmogelijk. Dat gold ook voor 2021, maar dit jaar komt het er dan echt weer van!
De kerken van Schildwolde en Noordbroek doen mee, evenals die van Slochteren en Kolham (en vele andere kerken in Groningen en Drenthe).

De openingsdagen zijn Hemelvaartsdag, 26 mei, zaterdag 27 mei en zondag 28 mei en het Pinksterweekend: zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 mei, telkens van 13.00 – 17.00 uur.

Het thema dit jaar is: in vuur en vlam

In Noordbroek is kunst te zien van Ina Fekken; in Schildwolde exposeert Mathilde van Wijnen.

In de kerk van Noordbroek zal tijdens het evenement Feest van de Geest een installatie van Ina Fekken te zien zijn. Ina Fekken is zelf aanwezig op 26 en 28 mei en 5 en 6 juni.

De prachtige kerk te Noordbroek is een hoogtepunt in de romanogotiek, maar wat haar bijzonder trof waren de schitterende muur- en gewelfschilderingen, de graftrommels die tentoongesteld zijn en de bomen rondom het terrein die langzamerhand de graven en hekken overnemen.

De natuur zag er totaal anders uit tijdens de periode dat de schilderingen (ca. 1350 tot 1480) in de kerk aangebracht werden, Noordbroek lag in een moerassig gebied en van exoten (niet inheemse flora en fauna) was nog geen sprake. We waren omgeven met een totaal andere plantenwereld. Waarschijnlijk heeft men voor de planten motieven voorbeelden uit de nabije omgeving heeft genomen. Rond 1900 was de graftrommel in de mode, met kransen van verschillende bladsoorten er in.  Altijd met een symbolische betekenis.  Vanaf die tijd neemt het aantal exoten behoorlijk toe tot in deze tijd waar nog maar 3% van alle bomen in Nederland  inheems is (volgens bomenonderzoeker Bert Maes).Een voorbeeld van hoe ons handelen tot verandering leidt.
Deze ingrediënten hebben de aanzet gegeven voor de installatie die in de kerk te zien is.
Voor de installatie heeft ze diverse bladvormen uit verschillende tijdvakken verzameld en omgezet in papier, Plant motieven van de muur- en gewelfschilderingen, Bladsoorten uit de graftrommels en tenslotte de bladvormen van inheemse bomen.
Elke bladlaag staat voor een ander tijdperk.
De wereld kan in “Vuur en Vlam” staan maar uiteindelijk wordt al ons handelen (goed, kwaad, grijs) weer toegedekt.

Mathilde van Wijnen zal zelf vier middagen in de kerk van Schildwolde aanwezig zijn: op 28 en 29 mei en op 4 en 6 juni.
Over haar kunst in de kerk schrijft zij:

PAPIER ZWART EN WIT

Mij fascineert het dat papier zo veelzijdig is, het is prettig natuurlijk, het komt uit een boom, is kwetsbaar maar toch ook werkbaar.

Papier is van zichzelf vlak, dus twee dimensionaal (2D) en wordt het meest gebruikt als drager voor tekst of beeld. Ik gebruik het papier als basismateriaal om een object mee te maken. Traditioneel en experimenteel. Ruimtelijk (3D) maak ik met kreukels, proppen, met lijnen, en vouwen. Van maagdelijk klein tot organisch groot. Van troostend beeld om in weg te dromen tot overweldigend boos gekreukeld. De kerk is als basis stevig genoeg om het aan te kunnen, maar toch probeer ik de sfeer te beïnvloeden en te veranderen.

Het is een verbeelding van mijn gevoel over het leven, mijn strijd om balans te vinden tussen schoonheid en frustratie over het geweld en onrecht in de wereld.

Als ik aanwezig ben dan vul ik de kerk met celloklanken.

Dit bericht is geplaatst in activiteiten. Bookmark de permalink.