God is liefde

Dinsdag 29 september is de eerste gespreksavond in de Leerkamer, aanvang 20.00 uur. Iedere belangstellende is uiteraard van harte welkom, hoe meer zielen hoe meer vreugde. Als onderwerp zou ik willen bespreken een uitspraak die je nog al eens hoort: ‘God is liefde’. Wat betekent dat in de huidige tijd, waarin we te maken hebben met een oorlog in en rond Syrië met een dergelijk grote vluchtelingenstroom tot gevolg; wat betekent die uitspraak wanneer we zien wat mensen elkaar kunnen aandoen, maar ook wat mensen overkomt. Hoe verbinden wij God met al die dingen die in onze wereld spelen?

Hierbij speelt ook wat er in één van de verhalen van Mirjam en Micha stond: God is liefde, daarom moeten wij kijken met de ogen van God; bovendien: liefde is blind; geldt dat ook voor de liefde van God? Laat God daarom gebeuren wat er gebeurt in onze wereld?

Wij mensen zijn beelddrager van God, zo staat het in de bijbel in Genesis 1: zo zijn wij geschapen. Hoe lezen wij dat? Maken wij dat waar of hoeft dat niet en wat maken we dan wel of niet waar? We zijn toch juist niet God in deze wereld, we zijn juist mensen, gewone mensen.

Misschien zijn er nog hele andere dingen die jullie willen bespreken vanuit de actualiteit, over vluchtelingen bij ons in de buurt of wat je meemaakt in je eigen leven of je directe omgeving. Of misschien kwam je iets tegen wat vragen opriep en wil je dat met ons delen. Een tekst, een lied, een beeld, een tv programma, een gedachte, een gebeurtenis of wat dan ook. Dat kan natuurlijk altijd. Is zelfs erg prettig mocht dat het geval zijn.

ds. Jan Hommes