gespreksavond 27 september 2016: Zingeving

Tot mijn verrassing melden collega’s mij dat er jongeren zijn die helemaal niet meer met zingeving bezig zijn. Dat roept natuurlijk de vraag op wat dat dan is, ‘zingeving’.  Om daar wat zicht op te krijgen zou ik daar wel eens met jullie over willen spreken. Daarbij zou ik willen kijken op welke manier de christelijke traditie daarbij een rol speelt.

Om over na te denken een paar opmerkingen hierover.
Zingeving heeft te maken met de vraag waartoe wij hier op aarde zijn, wat doen we hier eigenlijk en wat is de betekenis van mijn persoonlijke bestaan in het grote geheel van de wereld en de mensheid.
Zingeving heeft te maken met passie, met dromen, met wat je graag teweeg wilt brengen, wat je als zinvol en nuttig (nogal verschillende begrippen) ziet in het leven dat je leeft.
Wat betekent het voor jou dat ons leven hier op aarde eindig is? Hoe zeer heeft het invloed op je leven gehad dat er iemand in jouw omgeving ernstig ziek werd of zelfs stierf? Hoe verhoudt jouw leven zich tot de dominantie van geld en economie in onze samenleving? Een woord als ‘onafhankelijk’ is erg belangrijk geworden.

In de bijbel wordt wel eens gesproken over ‘tot je bestemming’ komen: wat zou dat in jouw beleving kunnen betekenen?
Zo maar wat losse gedachten, die alle kanten uitgaan, maar misschien ergens tot nadenken zetten. En tot verder praten kunnen leiden.

Van harte uitgenodigd op dinsdag 27 september om 20.00 uur in de Leerkamer in Schildwolde.

Hartelijke groet, ds. Jan Hommes