gespreksavond 27 september – wees niet bezorgd

Vanmorgen las ik met een aantal collega’s een gedeelte uit de Bergrede dat als kopje heeft: Wees niet bezorgd. Daar zou ik het wel eens over willen hebben met jullie: waar maak je je zorgen over wanneer het gaat over je gezin, familie, vrienden, de samenleving of de wereld? Mattheus zou zeggen, zo wordt het in ieder geval vaak gelezen, dat je je geen zorgen moet maken, leef bij de dag. Dat is ook een manier waarop Prediker vaak wordt verstaan. Hoe doen we dat? Hoe leggen we de zorgen naast ons neer of doen we dat juist niet?
Ik hoor ouderen wel eens zeggen dat ze zich geen zorgen maken voor zichzelf, wel voor hun kinderen en kleinkinderen: in wat voor wereld moeten zijn opgroeien?
Anderen maken zich zorgen over de wereldpolitiek met Trump, Erdogan e.a. Hoe staan wij tegenover de problemen van de opwarming van de aarde?
Of: hoe kijken we aan tegen onze samenleving, wat zijn daar eigenlijk ontwikkelingen die we goed vinden of juist niet?

Misschien is er een onderwerp dat wat jullie betreft meer aandacht vraagt. Ik zou me dat kunnen voorstellen, er gebeurt genoeg in de wereld om ons heen, in onze samenleving en in ons persoonlijke leven. Dat kan natuurlijk altijd.

Ds. J. Hommes