Zomer 2017: Psalm 1

MEDITATIE

‘Goud is
dastoe nait dus wat min is
nait achter oplichters aanlops
nait mit Schoft en Schender konkels
nait dien scholders ophoals
‘schoft en schender, och,
zo is de wereld’.
(Psalm 1, tekst Huub Oosterhuis, vertaald door Marten van Dijken)

Het is zomertijd, het is zomer. Op het moment dat ik dit schrijf schijnt de zon en is het warm: ik vind dat heerlijk. Dat kan natuurlijk in ons klimaat zo maar weer anders zijn, je kunt ook regen en koude treffen, dat hoort er bij, het is niet anders. Daar moet je je voor een deel bij neerleggen en niet te veel van aantrekken, want dan heb je geen leven. Ook al blijf ik zeggen dat ik niet van de winter houd, omdat het zo koud is, maar het wordt er niet anders van.

Soms denk je dat die houding ook voor andere dingen in de wereld de beste zou zijn. Een aantal jaren geleden gingen wij met vakantie naar Zuid-Italië. Vlak bij een plek waar bootjes met vluchtelingen aanspoelden en mensen op de wal hun weg zochten, op het strand, in de dorpen, gewoon om een plekje te vinden en uiteindelijk verder te trekken Europa in. En wij vroegen ons af of wij dat wel konden doen, uitgerekend daar vakantie houden; en wat doe je als je op het strand zit en zo’n bootje komt er aan? Dat gaat nog steeds door, zelfs in de kabinetsformatie speelt het een bijzondere en bijzonder belangrijke rol. Wat kun je er aan doen? Kun je er wel wat aan doen? En die ‘Schoft en Schender’ van een mensensmokkelaar, die pak je niet zo maar. Je er maar bij neerleggen?

Psalm 1 is voor mij een inspiratie-bron geworden. Huub Oosterhuis heeft dat heel mooi verwoord, Marten van Dijken in het gronings vertaald en als u de kans hebt moet u het eens helemaal lezen. Echt een tekst voor de zomertijd, ik word er vrolijk van. De dichter roept voor mijn gevoel ons op ons niet neer te leggen bij de dingen zoals ze gaan. Op zich niet zo’n bijzondere boodschap, want dat horen we in alle verhalen die we lezen in de bijbel, dat vieren we volop met Kerst, Pasen en Pinksteren ieder jaar opnieuw. Wat de dichter toevoegt is dat het verschil maakt als je iets doet, als je iets doet dat goed is of: ‘nait doun wat min is’ of zelfs je zodanig opstellen dat er een soort van protest klinkt tegen allerlei zaken die mis zijn. Goed doen is zinvol, zo zegt de dichter van psalm 1, want dat is als een boom, die staat aan stromend water (‘een boom aan vris wotter, zo vertaalt van Dijken) en dat is gezond, dat voedt, dat zorgt voor leven en ook nog eens een goed leven. En weet wel: al dat slechte dat wordt gedaan in onze wereld, hoe zeer we ook de indruk hebben dat dat het is wat beklijft, uiteindelijk zal het geen wortel schieten, want de wind doet het uiteindelijk weer verwaaien. En ik dacht: dat hebben we net gevierd, met Pinksteren, dat die Geestkracht van liefde en trouw uiteindelijk sterker zal blijken dan al het andere. Aan ons om dat in te zetten.

Ik houd van de zomer, ik houd van de warmte. Ik vind het ook belangrijk om je niet neer te leggen bij de dingen zoals ze gaan als het niet goed is, die kou van de wereld. En ik hoor en lees dat dat kan, dat die inzet zelfs vrucht draagt, dat mensen er warm van kunnen worden. Dat wil ik u ook graag meegeven voor de zomerperiode, of de zon nu schijnt of de regen uit de hemel valt. Geniet, zegt Prediker, want het is allemaal ‘gave van God’.

Ds. Jan Hommes