juli-aug. 2018: Marcus 1: 17-18

44‘Jezus zei tegen hen: “Kom, volg mij! Ik zal van jullie vissers van mensen maken”. Meteen lieten ze hun netten achter en volgden Hem’.

Deze dagen hoor ik regelmatig een reclamespotje voorbij komen van hockeyster Ellen de Hoog. Zij roept in dat spotje dat het haar heel goed gaat, een mooie sportieve carriere en nu ook nog een goede maatschappelijke er bij. ‘Mooi toch, want wat je wilt is gewoon de beste zijn, jij toch ook!’. Vanaf de eerste keer dat ik dat hoorde heeft het mij geergerd wat zij daar zo uitspreekt. Tegelijk kijk ik deze dagen graag naar de WK voetbal, waar het ook duidelijk gaat om de beste te zijn en alle middelen zijn geoorloofd.

Ik heb me regelmatig afgevraagd wat het eigenlijk betekent om de beste te zijn. Je wilt wereldkampioen worden, je wilt een wedstrijd winnen, je wilt de beste zijn in je werk, je wilt de beste zijn …. Ik heb geloof ik niet zo veel kwaliteiten om ergens de beste in te zijn. Dat heeft te maken met mijn lichaamsbouw, met mijn aanleg voor sport of ondernemen, met mijn opvoeding waarin dat niet zo’n rol speelde en zo met mijn instelling. Dat vind ik ook wel prima. Vroeger, toen ik zelf nog voetbalde, moest ik vaak aan mijn medespelers vragen wat precies de uitslag was geworden. Als ik in het veld stond was ik wel met de wedstrijd bezig en deed ik mijn uiterste best om mijn taak goed uit te voeren: verdediger was ik en dan moet je een aanvaller afstoppen en zorgen dat hij geen mooie voorzet kan geven laat staan kan scoren. Nee, ik was daar niet echt goed in, maar ging wel tot het uiterste. En na de wedstrijd een biertje drinken geeft dan veel voldoening.

De beste willen zijn, wat is dat? Er is ook een andere manier om de beste te kunnen zijn. Je kunt je uiterste best doen en alles geven om je taak goed uit te voeren en de wedstrijd te winnen, in je werk, in de sport of elders, maar je weet dat dat niet altijd gaat. Er kan er ook maar één team wereldkampioen worden en je moet ook niet aan een toernooi meedoen als je dat eigenlijk helemaal niet wilt. En met een beperking of als je ouder wordt zit het er op veel vlakken ook helemaal niet in om de beste te zijn.
Je kunt ook op een andere manier de beste zijn: goed mens, tof in het verhaal van de Schepping, mens zijn zoals je bedoeld bent in relatie tot de mensen om je heen. Jezus zegt tegen de leerlingen dat ze Hem moeten volgen, waardoor Hij van hen vissers van mensen kan maken.

Vissers van mensen betekent dat je mensen vaste grond onder de voeten geeft, dat je mensen die geen uitzicht hebben meeneemt aan de hand en ze iets biedt waardoor ze weer vooruit kunnen. Vissers van mensen betekent je verbinden met mensen, geen competitie, maar samen optrekken. Vissers van mensen, we worden er toe opgeroepen, geroepen. En we krijgen de kans, we kunnen het zijn op ieder moment en steeds opnieuw, bijvoorbeeld door goed op te letten op elkaar en elkaar een hand te reiken als het nodig is. Ik geloof dat je elkaar op kunt vissen door elkaar de vrijheid te geven om er te zijn, als kind van God, gewoon zoals je bent. Dat is niet zo eenvoudig, maar een stuk gemakkelijker dan wereldkampioen worden, want visser van mensen kunnen we allemaal gewoon doen. Iedere dag.

ds. Jan Hommes